Preporuka PIS RC Novi Sad – zaštita KROMPIRA

Biljka domaćin: KROMPIR

Štetni organizam:

 • Moljac krompira (Phthorimaea operculella);
 • Krompirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata);
 • Plamenjača krompira i paradajza (Phytophthora infestans);
 • Crna pegavost krompira i paradajza (Alternaria solani)

Na području delovanja RC Novi Sad usevi krompira se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena sadnje nalaze u različitim fazam razvoja, od faza razvoja ploda do vađenja.

Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira, registruju se kontinuirani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella). Na teritoriji Južnobačkog okruga krompirov moljac je najznačajnija štetočina u proizvodnji krompira. Naročito je ugrožena proizvodnja na lokalitetima Futog, Gložan, Begeč, Gajdobra i Despotovo gde su u prethodnim sezonama registrovane i najveće štete.

Vremenski uslovi u prethodnom periodu, sa izuzetno visokim temperaturama kao i odsustvom padavina, veoma su pogodovali razvoju ove štetočine. U toku je let druge generacije ove štetočine, a s obzirom na najavljene temperature, tokom sledeće nedelje se očekuje povećanje brojnosti odraslih jedinki na feromonskim klopkama usled preklapanja leta leptira druge i treće generacije.

Sve navedeno, ukazuje nam da ulazimo u izuzetno osetljiv period za zaštitu krompira od krompirovog moljca!

U cilju zaštite od navedene štetočine proizvođačima se preporučuje sproveđenje sledećih mera:

U usevima gde je u toku vađenje:

 • Krompir treba vaditi u što kraćem roku. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca;
 • Nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C);
 • Skladišta krompira treba na svim otvorima da budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.

U usevima koji se neće vaditi u skorije vreme:

 • Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola;
 • Sprovođenje hemijskih mera zaštite, primenom insekticida: Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (cipermetrin) u količini 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Vizuelnim pregledom useva krompira registrovano je prisustvo imaga i jajnih legala krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata). U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine, a u narednim danim se očekuje i početak piljenja larvi.

Navedeni insekticid za suzbijanje krompirovog moljca delovaće i na krompirovu zlaticu.

Od petka se najavljuje nestabilno vreme sa padavinama koje mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije krompira prouzrokovačima plamenjače krompira (Phytophthora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani), te se proizvođačima preporučuje primena nekog od navedenih insekticida:

 • Kardinal plus (propamokarb-hidrohlorid+fluazinam) u količini 2 l/ha ili
 • Infinito SC (propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) u količini 1,2-1,6 l/ha.

 

 

Podeli vest