Preporuka PIS RC Novi Sad – zaštita BRESKVE I NEKTARINE

Biljka domaćin: BRESKVA; NEKTARINA

Štetni organizam:

  • Breskvin smotavac (Cydia molesta);
  • Tripsi (Thrips spp);
  • Obična grinja (Tetranychus urticae);
  • Pepelnica breskve (Sphaerotheca pannosa var persicae)

Na području delovanja RC Novi Sad u toku je berba srednjestasnih sorti bresaka i nektarina (koje su po površinama i najzastupljenije na severnim obroncima Fruške Gore), dok se kasnostasne sorte nalaze u fazi od plod oko 70% od krajnje veličine (BBCH 77) do faze početak obojavanja ploda (BBCH 81).

Zasad breskve BBCH 77

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada na prisustvo navedenih štetočina. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, preporučuje se primena insekticida Exirel (cijantraniliprol) 0,075-0,1% (karenca 7 dana).

Od petka je najavljena kiša koja bi mogla stvoriti povoljne uslove za razvoj gljiva prouzrokovača truleži plodova (Monilinia). Jedna gljiva iz ovog roda ima karantinski status u Ruskoj Federaciji gde se izvozi voće sa Fruškogorske regije. Pored toga, uočeni su i simptomi pepelnice breskve (Sphaerotheca pannosa var. persicae), te se predlaže primena nekog od registrovanih fungicida:

Akord, Lira (tebukonazol) 0,75 l/ha (karenca 7 dana) ili

Embrelia 140 SC (izopirazam+difenokonazol) 0,1% (karenca 7 dana).

Takođe, vizuelnim pregledom na naličju listova registrovano je prisustvo kolonija običnog paučinara (Tetranychus urticae). Uslovi za razvoj grinja su veoma povoljni, te za kratko vreme može doći do njihovog prenamnoženja što se može negativno odraziti na kondiciju i zdravstveno stanje zasada.

Obični paučinar

 

Simptom pepelnice breskve

U cilju očuvanja lisne mase i kondicije zasada, samo kod sortimenta u kome je završena berba, preporučuje se primena registrovanog akaricida: Nissorun 10 EC (heksitiazoks) 0,03-0,05% (karenca 35 dana!).

Prilikom primene pesticida obavezno treba voditi računa o karenci primenjenih pesticida.

Sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

 

 

 

 

 

 

Podeli vest