Preporuka PIS RC Novi Sad – zaštita KRUŠAKA

Biljka domaćin: KRUŠKA

Štetni organizam:

  • Obična kruškina buva (Cacopsylla pyri)

Na području delovanja RC Novi Sad u toku je berba srednjestasnih sorti, dok se kasnostasne sorte nalaze u fazi početak obojavanja ploda (BBCH 81).

Zasad kruške BBCH 85

Vizuelnim pregledom zasada registruje se prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve (Cacopsylla pyri), a dominantno su prisutne mlađe i starije larve. U toku je piljenje larvi četvrte letnje generacije ove štetočin.

Izuzetno visoke temperature vazduha koje se prognoziraju i za naredne dane pogoduju ubrzanom razvoju ove štetočine. Nalazimo se u kritičnom momentu za zaštitu od obične kruškine buve, jer navedni uslovi mogu za kratko vreme dovesti do prenamnoženja ove štetočine i lučenja obilne medne rose.

Takođe, ovako visoke temperature vazduha smanjuju učinkovitost primenjenih pesticida, pa se u ovom momentu preporučuje kupanje biljaka sa velikom količinom vode u koju se doda deterdžent za sudove i sirće. Ovo kupanje se izvodi u najtoplijem delu dana jer ima za cilj da ogoli larve (razloži mednu rosu), nakon čega one postaju veoma osetljive na visoke temperature i uginjavaju. Slično delovanje ispoljava i neorgansko đubrivo Fesil koje se koristi u koncentraciji 0,15%. Prednost preporučenih mera je što navedneni preparati nemaju karencu, što je u ovom momentu veoma značajno u zasadima gde je berba u toku ili se očekuje u narednim danima.

Podeli vest