Preporuka PIS RC Novi Sad – zaštita KROMPIRA

Biljka domaćin: KROMPIR

Štetni organizam:

  • Moljac krompira (Phthorimaea operculella)

 

Na području delovanja RC Novi Sad usevi krompira se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena sadnje nalaze u različitim fazama propadanja cime, do vađenja krtola.

Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira, u poslednjih nekoliko dana, registruje se značajno povećanje ulova leptira krompirovog moljca (Phthorimaea operculella). U toku je let četvrte generacije ove štetočine, a u narednim danima se očekuje još intenzivnije povećanje brojnosti leptira na klopkama, kao posledica maksimuma leta četvrte generacije.

 

 

Dinamika leta P. operculella, lokalitet Gložan

Suvo i toplo vreme koje preovlađuje tokom ove sezone izuzetno pogoduje razvoju ove štetočine i povećava rizik od nastanka šteta. U ovom momentu, u cilju sprečavanja nastanka šteta od krompirovog moljca, proizvođačima se preporučuje primena sledećih mera:

  1. U usevima krompira gde je cima suva krtole treba vaditi i odmah skladištiti u skladišta sa kontrolisanom temperaturom i postavljenim insekatskim mrežama na svim otvorima. Ne treba ostavljati krtole na parceli nakon vađenja.
  2. U usevima gde još uvek cima nije propala preporučuje se navodnjavanje radi održavanja kompaktnosti zemljišta i sprečavanja stvaranja pukotina kroz koje ženke moljca dolaze do krtola i polažu jaja. Takođe, u ovim usevima se preporučuje i primena hemijskih mera zaštite primenom nekog od insekticida:
  • Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux (deltametrin) u količini 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana).

 

Podeli vest