Preporuka PIS RC Novi Sad – zaštita KROMPIRA

Biljka domaćin: KROMPIR

Štetni organizam:

  • Moljac krompira (Phthorimaea operculella)

 

Na području delovanja RC Novi Sad usevi krompira se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena sadnje nalaze u različitim fazama propadanja cime, do vađenja krtola.

U ovim fazama usevi krompira su izuzetno osetljivi na napad od strane krompirovog moljca (Phthorimaea operculella), koji je u poslednjih nekoliko godina postao izuzetno značajna štetočina na našem regionu.

Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira, registruju se kontinuirani ulovi ove štetočine. U toku je let treće generacije, a u narednim danima se očekuje i početak leta četvrte generacije. Kao posledica toga, doćiće do preklapanja generacija i podizanja brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca.

 

Leptiri krompirovog moljca na feromonskoj klopci

Trenutno se nalazimo u izuzetno kritičnom periodu za zaštitu krompira od krompirovog moljca, a rizik od nastanka šteta u narednim danima će biti izuzetno visok!

U cilju zaštite krompira od krompirovog moljca proizvođačima se preporučuje primena sledećih mera:

  • Kod useva gde je cima suva, obavezno treba vaditi krompir i čuvati ga u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura. Skladišta krompira treba da su na svim otvorima obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.
  • U usevima gde cima još uvek nije propala, preporučuje se održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom. U usevima gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuju se i hemijske mere zaštite primenom insekticida:
    • Grom (lambda-cihalotrin) u količini 0,25 l/ha (karenca 7 dana)

Prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo voditi računa o karenci primenjenih preparata!

Podeli vest