Preporuka PIS RC Novi Sad – zaštita breskve i nektarine

Biljka domaćin: BRESKVA; NEKTARINA

Štetni organizam:

  • Kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans);
  • Monilioza (Monilia laxa)

Na području delovanja RC Novi Sad zasadi bresaka i nektarina se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena nalaze u različitim fazama razvoja. Sorte srednjih i kasnih grupa zrenja se nalaze u različitim fazama razvoja pupoljaka (BBCH 07-09), dok se sorte ranih grupa zrenja nalaze u fazi od prvi cvetovi otvoreni do početak cvetanja: oko 10% cvetova otvoreno (BBCH 60-61).

Faza breskve BBCH 60
Faza breskve BBCH 60

Trenutno se u zavisnosti od faze razvoja u kojoj se nalaze, breskve i nektarine osetljive na infekciju od strane gljive prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans) i gljive prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilia laxa).

S obzirom da se za sredu prognoziraju padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije navedenim patogenima, proizvođačima se preporučuje obilazak zasada u cilju utvrđivanja faza razvoja.

Kod sorti koje se nalaze u fazi bubrenja lisnih pupoljaka i pojave „zelene tačke, u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista, preporučuje se primena nekog od fungicida:

  • Syllit 400 sc (dodin) u koncentraciji 0,15-0,25% ili
  • Agrociram (ciram) u koncentraciji 0,25-0,35% ili
  • Diziram 76 WG (ciram) u koncentraciji 0,3%.

Kod sorti koje su ušle u faze cvetanja preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida u cilju suzbijanja prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća:

  • Ciprodex, Neon, Chorus 50 WG (ciprodinil) u koncentraciji 0,05%.

Preporuka je da se tretman sprovede pred najavljene padavine u najtoplijem delu dana.

Podeli vest